Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Ten temat został założony by każdy fan kulinariów mógł pochwalić się ciekawymi przepisami z różnych stron świata
W miarę możliwości proszę o umieszczanie zdjęć gotowego dania
W-Z
1 kg margaryny
1,1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki zimnej wody
4 płaskie łyżki kakao
Rozpuścić w garnku i odlać 1/3. Do ciepłego tłuszczu wbić 4 jajka i mieszać. Dodać 2 szklanki mąki i 1 mały proszek
Piec ok 1/2 godziny
Smacznego
(wybaczcie ale nie mam teraz możliwości wstawić mojego ciasta ale znalazłam z googla )http://www.megapedia.pl/wuzetka.html#
Ostatnio edytowany przez Harikana (2012-08-06 21:22)
Szacunek dla tego pana! Zanim zaczniesz obrażać kibiców zastanów się dwa razy, zapoznaj się chociażby ze wszystkimi akcjami charytatywnymi(np. Kolorujemy) prowadzonymi przez nich, polecam również film dokumentalny "Bunt Stadionów", który powinien rozjaśnić trochę wątpliwości. http://www.kibice.net/publicystyka/91_Serwis_kibice_net_patronem_medialnym_akcji_KOLORUJEMY_.html
Offline
Dobrze, że dajesz przepis na w-zetki, zawsze chciałam zrobić ale nie chciało mi się przepisów szukać ;D
Daję przepis na CIACHA/BATONIKI MUSLI. zdjęcia niestety nie posiadam, ale wychodzą mniej więcej jak te ze sklepów
Składniki:
2,5 szkl. musli z orzechami i rodzynkami,(można skomponować własną mieszankę ziaren)
2 małe jajka (albo 1 duże),
3/4 szkl. mąki,(najlepsza razowa, ale pszenna czy kukurydziana lub jakakolwiek inna tez się nadają)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki miodu,
kilka kropli olejku waniliowego bądź rumowego,
jako składnik EXTRA można dodać trochę ziaren słonecznika, pestek dyni lub siemię lniane.
Żadnych zbędnych ceregieli – wszystko wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy, aby powstało lepkie, w miarę stałe ,,coś” Niedużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy łyżką zgrabne i w miarę płaskie ciasteczka (płaskie dokładniej i bez przypalania się upieką) lub batoniki.
Blachę wkładamy do piekarnika (200°C) i pieczemy ok. 20 min aż ciasteczka się zarumienią.
bon apetit!
Ostatnio edytowany przez Madame_Carotte (2012-08-08 15:11)
Offline
Musli!!! Ja teraz dam oryginalną sałatkę :
CZERWONA KAPUSTA Z POMARAŃCZĄ
pół główki małej czerwonej kapusty
2 pomarańcze
2 jabłka
1 czerwona cebula
sól
pieprz (jak ktoś oczywiście chce )
4 łyżki soku cytrynowego
1/3 szklanki oleju
2 łyżki miodu
Kapustę oczyść, wytnij głąb a liście drobno poszatkuj.Cebulę obierz i pokrój w plasterki. W garnku zagotuj posoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek soku wyciśniętego z cytryny.Na wrzątek wrzuć kapustę, poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 1-2 minutki.Sparzoną kapustę przełóż na sitko i zostaw, aż odcieknie.Pomarańcze polej wrząca wodą, wytrzyj do sucha. Obierz, usuń białą warstwę, miąższ potnij na kawałeczki. Jabłka podziel na cząstki, usuń środki z pestkami, a miąższ razem ze skórką pokrój w cienkie plasterki. Miód utrzyj z pozostałym sokiem z cytryny oraz olejem. Przypraw solą i pieprzem (według upodobania). Sos wymieszaj z kapustą cebulą i owocami.
Smacznego
Ostatnio edytowany przez Harikana (2012-08-08 20:04)
Szacunek dla tego pana! Zanim zaczniesz obrażać kibiców zastanów się dwa razy, zapoznaj się chociażby ze wszystkimi akcjami charytatywnymi(np. Kolorujemy) prowadzonymi przez nich, polecam również film dokumentalny "Bunt Stadionów", który powinien rozjaśnić trochę wątpliwości. http://www.kibice.net/publicystyka/91_Serwis_kibice_net_patronem_medialnym_akcji_KOLORUJEMY_.html
Offline
Bardzo przydatny temat, mam nadzieję skorzystać kiedyś z waszych przepisów, ale mam prośbę-zedytujcie wasze Posty i wpiszcie tytuly potraw drukowanymi literami przed przepisem, aby nie trzeba było czytac wszystkiego żeby się dowiedzieć na co to przepis ^^
Offline
Już zrobione
KOTLET Z MARCHEWKĄ
schab
marchew
żółty ser
masło
przyprawy (według upodobań)
marchew ścieramy na drobnych oczkach, podsmażamy na masełku 2 minuty, ser kroimy w słupki, kładziemy to na przyprawione rozbite kotlety. Zwijamy je. Obtaczamy w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Prosty przepis, życzę smacznego
Szacunek dla tego pana! Zanim zaczniesz obrażać kibiców zastanów się dwa razy, zapoznaj się chociażby ze wszystkimi akcjami charytatywnymi(np. Kolorujemy) prowadzonymi przez nich, polecam również film dokumentalny "Bunt Stadionów", który powinien rozjaśnić trochę wątpliwości. http://www.kibice.net/publicystyka/91_Serwis_kibice_net_patronem_medialnym_akcji_KOLORUJEMY_.html
Offline
Robił ktoś z Was kiedyś własną tortillę ? Ja juz kilka razy robiłam i mogę śmiało powiedzieć, że smakowała mi o wiele lepiej niż jakaś z KFC tudzież Mcdonalda!
TORTILLA
Należy mieć ciasto do tortilli, takie okrągłe, mięciutkie, jak naleśniki. Czosnek lub sos czosnkowy w papierku. Warzywa: Ogórek, pomidorek, sałata.. Oprócz tego ser i pierś z kurczaka.
Kurczaka kroimy w kosteczke albo co tam chcemy, zeby byly małe kawałeczki, smazymy na patelni, posypujemy przyprawą do gyrosa na przykład. Warzywa też kroimy w kosteczkę, jak mięso sie usmaży ładnie to wszystko mieszamy. Robimy sos czosnkowy : ja robie z paru lyzek majonezu, odrobiny mleka, troche oliwy jak jest a jak nie to nie no i wsypuje czosnku. Tylko z tym czosnkiem to trzeba uwazac bo jak za duzo to bedzie w cholere ostre Potem bierzemy tortillowe ciasto, kladziemy, smarujemy je tym sosem czosnkowym, ladujemy warzywa z miesem, posypujemy utartym serem i zwijamy
O, tak ładniusio. Polecam bardzo ogromnie <3
Offline
To ja dodam przepis na samo ciasto do TORTILLI dla tych co nie lubią iść na łatwiznę
Składniki:
400g maki
1 łyżka soli
6 łyżek margaryny
280 ml gorącej wody
ewentualnie przyprawy czy zioła pokroju tartego majeranku, bazylii itd, jeśli ktoś lubi.
Etapy przygotowania
1.Przesiać mąkę. Dodać sól. Mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić, tak by było gładkie. Przykryć wilgotna ścierką i odstawić na jakiś czas.
2.Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko ma stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ścierką by nie wyschło.
3.Tortille ułożyć w stos, posypując mąką i przykryć ściereczką. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund z każdej strony. Następnie ponownie ułożyć w stos i przykryć. Nadziewać na różne sposoby.
Ostatnio edytowany przez Madame_Carotte (2012-08-09 14:08)
Offline
To ja dam przepis na masę do wafli:
WAFELKOWA MASA
1/2 szklanki mleka
1 kg margaryny
2 szklanki cukru
Zagotować, zdjąć z ognia i dodać:
1 szklanka mleka w proszku
2 łyżki kakao
Smacznego
Szacunek dla tego pana! Zanim zaczniesz obrażać kibiców zastanów się dwa razy, zapoznaj się chociażby ze wszystkimi akcjami charytatywnymi(np. Kolorujemy) prowadzonymi przez nich, polecam również film dokumentalny "Bunt Stadionów", który powinien rozjaśnić trochę wątpliwości. http://www.kibice.net/publicystyka/91_Serwis_kibice_net_patronem_medialnym_akcji_KOLORUJEMY_.html
Offline
Przepis na surówkę z dynią.
Składniki
dynia, ogórek kiszony, jabłko, cebula, marchewka
przyprawy, majonez, jogurt naturalny lub śmietana
Etapy przygotowania
1
Dynię obrać ze skórki zewnętrznej, wybrać miąższ. Ogórka i jabłko obrać również ze skórki. Marchewkę oczyścić. Obrane warzywa zetrzeć na grubej tarce.
2
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
3
Wszystkie warzywa wymieszać, przyprawić i zalać sosem przygotowanym z jogurtu i majonezu w dowolnej proporcji. Wymieszać.
4
Surówka jest pyszna jako oddatek do mięs, a szczególnie do kotletów mielonych.
Smacznego.
Ostatnio edytowany przez Nalimba (2012-08-16 16:55)
Offline
Ślinię się na samą myśl o tej surówce !
Teraz dam przepis na lekkie ciasto (np. na podwieczorek)
CIASTO JOGURTOWE :
1 jogurt
1 pojemnik cukru
3 pojemniki mąki
1 pojemnik oleju
cukier waniliowy
proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
2 jajka
Wszystko wymieszać i wlać do wysmarowanej formy. Piec w piekarniku ok. 60 minut.
Smacznego
Szacunek dla tego pana! Zanim zaczniesz obrażać kibiców zastanów się dwa razy, zapoznaj się chociażby ze wszystkimi akcjami charytatywnymi(np. Kolorujemy) prowadzonymi przez nich, polecam również film dokumentalny "Bunt Stadionów", który powinien rozjaśnić trochę wątpliwości. http://www.kibice.net/publicystyka/91_Serwis_kibice_net_patronem_medialnym_akcji_KOLORUJEMY_.html
Offline
Oj jest się na co ślinić Hari, robiłam nalisiową surówkę i jest przepyszna <3
+ Twoje ciasto jest genialne! (a przynajmniej przepis wygląda zachęcająco )
Od siebie dam przepis na WARZYWNĄ PASTĘ KANAPKOWĄ
Składniki:
trochę dyni albo kabaczka,
trochę marchewki,
trochę cebuli,
przyprawy(najlepiej jakieś ostre)
trochę oleju lub masła
Cebulę zeszklić w małej ilości oleju lub masła. resztę warzyw utrzeć, dorzucić na patelnię i dusić na wolnym ogniu aż zmiękną. Posypać przyprawami, przemieszać. Potem jak kto woli: można zmiksować na jednolita masę, albo zostawić tak jak jest.
Offline
Odświeżam temat
CHLEBEK MARCHEWKOWY
Składniki:
2 szklanki startej surowej marchewki
4 szklanki mąki pszennej
2 jajka (całe)
0,5 szklanki cukru
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
sól
By chlebek był jeszcze zdrowszy(ale i droższy niestety) cukier biały można zastąpić syropem z agawy lub cukrem brązowym, a mąkę pszenną zmienić na żytnią, razową lub inną z 'wyższej' półki. Oprócz marchwi można dodać trochę otrębów, bakalii i nasion słonecznika, dyni i innych.
Jajka utrzeć z cukrem i solą. Mąkę przesiać z sodą i dodać do jajek wyrobić ciasto. Dodać marchewkę (i nasionka jeśli ktoś ma ochotę) . Wyrobić ciasto, nie może sie kleić do rąk ale też zbyt duża ilość mąki spowoduje, że chleb nie urośnie. Piec około 40min w 180 stopniach. Dobra rada na koniec: lepiej wypiec chlebek w dwóch mniejszych blaszkach. Ja piekłam kilka razy na jednej średniej wielkości blaszce i w środku był strasznie niedopieczony.
//Dubla biorę na siebie, jeszcze nie łączyć. ~Helbi//
Offline
Odkopuję temat
Pasta z cukinią
Składniki:
1 mała cukinia
1 cebula
ząbek czosnku
makaron...ugotowany rzecz jasna (najlepiej kokardki bądź szerokie wstęgi nie znam fachowej nazwy )
sól, pieprz i zioła (prowansalskie, bazylia, tymianek)
oliwa
Cebulę kroimy w kostkę tak samo jak i czosnek (ewentualnie czosnek można przecisnąć przez praskę bezpośrednio na patelnię). Cukinię bez obierania kroimy w bardzo cienkie paski/plastry jak komu wygodniej (mały tip najłatwiej będzie przy użyciu obieraczki ) i tak pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnie i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Gdy cukinia zmięknie odrobinę, dorzucamy makaron i podlewamy odrobiną wody by makaron przygrzał się a reszta się nie spaliła (eh głupiutki ja...wszystko oczywiście na średnim ogniu jeśli ktoś nie jest master chefem w kuchni). Tak przygotowaną pastę wykładamy na talerz i Voilà gotowe
Offline
Przepis na sos z kurek(na razie bez nazwy)
Litr kurek pokrojonych na kawałki około 1cm,
3 duże kapelusze kozaka albo podgrzybka-zajączka(w ostateczności maślaka)
Niecała łyżka soli gruboziarnistej
Łyżeczka cukru
Cząber
Kolendra
Curry
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 łyżka kawy inki
Kilka dużych liści podagrycznika lub lubczyku
_______________________________
Kurki umyć, oczyścić, i pokroić na 1-cm kawałki, wrzucić do garnka i zalać ok 1,5 l wody, dodać olej.
Kapelusze namoczyć, odsączyć, pokroić w paski, i dodać do garnka przed zawrzeniem wody.
Gdy kurki będą lekko rozgotowane, dodać sól, cząber, kolendrę, łyżeczkę curry i łyżkę cukru.
Gotować do momentu, gdy kapelusze zrobią się miękkie(powinny lekko się rozpływać).
Dodać łyżkę kawy inki, i drobno posiekany podagrycznik.
Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody, zdjąć sos z kuchenki i rozrobić w nim mąkę, po czym całość ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Najlepiej podawać z gorącym makaronem lub ziemniakami. Smacznego
Ostatnio edytowany przez Licho (2014-06-28 15:50)
Nie naprawiaj tego, co działa.
Offline
To ja Wam podam banalny przepis na LODY OWOCOWE *-*
Składniki:
-marchewka
-banany
-opcjonalnie każdy inny owoc jaki sobie zamarzycie
-trochę cukru(najlepiej brązowy, ale od białego też nie umrzemy)
Marchewkę obieramy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cukier i gotujemy do momentu aż zmięknie. Kiedy marchew jest gotowa odcedzamy ją, czekamy aż ostygnie i wrzucamy ją do zamrażarki na ok 1-2 h. Banana obieramy, kroimy i również wrzucamy go do zamrażarki. To samo robimy z innymi owocami, jeśli na jakieś dodatkowe się skusicie. Kiedy już marchew i banan są zamrożone traktujemy je blenderem, ewentualnie dosładzamy i wlała. Jeśli Wasz blender średnio radzi sobie z mrożonkami można przed zamrożeniem zblendować marchew i banany, a dopiero potem wrzucić je do zamrażarki. Smacznego życzę <3
Offline
Strony: 1