Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Na ruinach dawnej Ameryki Północnej rozciąga się państwo Panem, z imponującym Kapitolem otoczonym przez dwanaście dystryktów. Okrutne władze stolicy zmuszają podległe sobie rejony do składania upiornej daniny. Raz w roku każdy dystrykt musi dostarczyć chłopca i dziewczynę między dwunastym a osiemnastym rokiem życia, by wzięli udział w Igrzyskach śmierci, turnieju na śmierć i życie, transmitowanym na żywo przez telewizję. Bohaterką, a jednocześnie narratorką książki jest szesnastoletnia Katniss Everdeen, która mieszka z matką i młodszą siostrą w jednym z najbiedniejszych dystryktów nowego państwa....
Przyznaję, książka na początku nie przypadła mi do gustu. Akcja rozwijała się w ślimaczym tempie. Opisanie przygotowań do Igrzysk ciągnie się przez pół książki... . Ale kiedy Katniss trafiał na arenę - nie mogłam oderwać się od książki . Podczas Igrzysk na uczestników czeka mnóstwo nieprzewidzianych i niebezpiecznych sytuacji. Nie wiadomo co przyniesie następny dzień... I nie zapominajmy oczywiście o wątku miłosnym . Wszystko komponuje się w doskonałą całość . Gorąco polecam!
Jest to jedna z książek która trafiła do mnie bo przyjaciółki poleciły. Mnie od początku książka zaciekawiła, uwielbiam ten moment kiedy to Kat biegnie na pomoc Rue a potem śpiewa jej jakąś piosenkę bo ją przed śmiercią oto poprosiła <3 Kocham tą książkę, jest na równo 1 miejscu wraz z "Zwiadowcy", oraz "Gone : zniknęli", już 2 tom czytam Ostatnio film był w kinach, widział ktoś ?
Sach dzięki za tą animację <3
Film oglądałam dwa razy - BOSKI . Tak jak aktor grający Peetę . Lej, Zwiadowcy, GONE... Mamy podobny gust .
Ja niestety nie bo mam bardzo zacne kino które ma tylko 2 sale i puszczało igrzyska o 20:20 -.- . Powiedz mi jeszcze że "drżenie" czytałaś a cię przytulę
Sach dzięki za tą animację <3
No to nici z przytulania, bo nie czytałam . Ale jak będę mieć okazję to na pewno to zrobię .
Właśnie skończyłam czytać trzecią część i... okazała się najlepsza . Trylogia "Igrzyska Śmierci" z pewnością trafi na listę moich ulubionych książek .
Ostatnio edytowany przez Silvana (2012-05-20 10:31)
Mmm ... Chyba się skuszę na tę książkę :p Może być ciekawa.
A czy ktoś tu wspominał o "Drżeniu" . Chyba jedna z najlepszych książek jakie czytałam ! Niestety przeczytałam już całą trylogię
"[...], a potem wzeszło słońce i nadeszła szara rzeczywistość" ~The Vampire Diaries
Proszę, uwagi ogólne o wszystkich książkach możecie wymienić w innym temacie.
Oglądałam tylko film, ale zaciekawił mnie na tyle, aby przeczytać książkę. Zanim się do niej zabiorę, powiedzcie czy jest jakaś znaczna rozbieżność fabuły między nią i filmem?
(...) Oglądałam tylko film, ale zaciekawił mnie na tyle, aby przeczytać książkę. Zanim się do niej zabiorę, powiedzcie czy jest jakaś znaczna rozbieżność fabuły między nią i filmem?
Cóż, pani Kiaro 0, film bardzo niewile odbiega od treści książki (w ekranizacji książki nigdy nie uda się umieścić wszystkich szczegółów).
Co do samej książki (dzięki "koleżankom" z klasy jest to nasza lektura obowiązkowa): jak dla mnie autorka zbyt mocno skupia się na opisywaniu uczuć głównej bohaterki oraz zbyt często w tekście pojawiają się opisy przeszłości. Akcja jest nieco chaotyczna, niektóre fragmenty czytałem po kilka razy, by je zrozumieć. Moja ocena "Igrzysk" to 4/10.
Ostatnio edytowany przez Strzelec (1970-01-01 01:00)
Biały Orzeł znakiem, lew w sercu.
"niepodległości Jej zawsze gotów będę bronić do ostatniej kropli krwi..."
fragment przyrzeczenia ZS "Strzelec" OSW
Strony: 1