Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Nie widziałem takiego tematu na forum, a uważam, że historia lwa Christiana jest bardzo wzruszająca. Część z Was zapewne zna ją
"Lew o imieniu Christian" to dokument ukazujący losy lwiątka urodzonego w zoo i sprzedanego parze przyjaciół z Australii. Lwiątko, które było piątym pokoleniem urodzonym w niewoli, sprzedał im słynny dom towarowy Harrodsa w listopadzie 1969 roku. W tamtych czasach trzymanie egzotycznych zwierząt w domu było popularne i legalne. Nabywcy lwiątka John Rendall i Ace Bourke przyjechali do Londynu jak wielu Australijczyków, bo miasto to było wówczas symbolem hedonistycznego stylu życia. Początkowo John i Ace trzymali lwiątko w dużej piwnicy pod sklepem, w którym pracowali. Z czasem Christian był coraz większy i musieli mu znaleźć nową siedzibę. Pomogli im w tym aktorzy grający w popularnym wówczas filmie "Elza z afrykańskiego buszu". Zwrócili się z prośbą do rządu kenijskiego o zgodę na przewiezienie Christiana do rezerwatów Kenii, prowadzonego przez George'a Adamsona. Po wielu zmaganiach rząd kenijski się zgodził, Christiana przewieziono do rezerwatu, gdzie lew urodzony w niewoli został przystosowany do życia na swobodzie.
Poniżej wklejam cały dokument. Naprawdę warto go obejrzeć
http://www.youtube.com/watch?v=g7a3eWDPQ1o
Ostatnio edytowany przez Mariutunio (2012-04-16 11:13)
Słyszałam Bardzo ciekawa i wzruszająca historia.
Vita
But lovers always come and lovers always go...
Oglądałem to kiedyś w TV (bodaj na TVP2 leciał). Świetny film, polecam... //Wydawało mi się, że kiedyś był wątek o tym filmie... ale to chyba złudzenie.//
Tak kiedys o tym slyszalam.
Wspaniala historia!
Ciekawe kiedy nakrecony zostanie o tym film.
Pixie/Amstazu to jedna osoba. Ban za kradzieże artów
Rok czy dwa lata temu leciał na TVP2 (i to raczej nie była premiera)...
Wspaniała historia. Pamiętam, jak z moją kasą oglądaliśmy ten film na biologii. Ze wszystkich osób w klasie chyba tylko ja uważałem i nie wypowiadałem kąśliwych komentarzy.
Biały Orzeł znakiem, lew w sercu.
"niepodległości Jej zawsze gotów będę bronić do ostatniej kropli krwi..."
fragment przyrzeczenia ZS "Strzelec" OSW
Tak czytam sobie i myślę, że muszę obejrzeć.
Animashe i inne filmy związane z Królem Lwem - http://youtube.pl/user/klfantlk
Strony: 1