Nie jesteś zalogowany na forum.
Spotkałem się z kilkoma interpretacjami kogo dotyczy tytuł. A jaka jest waszym zdaniem ta poprawna?
Najpopularniejsza: Królem Lwem jest oczywiście Simba, wokół którego toczy się fabuła
Mniej popularna: Królem Lwem jest Mufasa, na co wskazują nie tylko jego królewskie cechy, ale też imię
Mało popularna: Tytuł nie odnosi się do konkretnej postaci, a wszystkich lwich królów panujących na Lwiej Ziemi w wielkim kręgu życia.
A może macie jakąś inną teorię? ;3
Nie ma niewinnych (u)serów! ~Sam
Jak dla mnie to nie chodzi o Simbę czy Mufasę tylko o to, że lew jest zwany królem zwierząt.
Ostatnio edytowany przez Mariutunio (2013-02-15 15:27)
A mi się zdaje, że chodzi o Simbę. W końcu staje się królem, uczy się nim być.
Jeśli rzeczywiście film miał się z początku nazywać Król Dżungli lub Król Zwierząt to wszystko staje się jasne, że nie chodzi tu o żadnego lwa tylko o króla. W końcu cała historia kręci się wokół bycia królem: Mufasa był wielkim królem, Skaza po nim zostałby królem, a Simba od dziecka chciał być królem. W KL2 jest identycznie bo Kiara nie chciała był "królem", a Zira chciała by Kovu był królem.
Lepiej żałować podjętych decyzji niż decyzji, które należało podjąć.
Bo w życiu liczą się głównie decyzje, a nie posiadane doświadczenie.
Hmm... tytuł "Król Dżungli" pasuje do Simby żyjącego długo właśnie w dżungli.
Nie ma niewinnych (u)serów! ~Sam
Według mnie poprzez tytuł można rozumieć to, że to lew jest królem wszystkich zwierząt.
Biały Orzeł znakiem, lew w sercu.
"niepodległości Jej zawsze gotów będę bronić do ostatniej kropli krwi..."
fragment przyrzeczenia ZS "Strzelec" OSW
Według mnie 3 teoria najprawdziwsza: Mało popularna: "Tytuł nie odnosi się do konkretnej postaci, a wszystkich lwich królów panujących na Lwiej Ziemi w wielkim kręgu życia."
Kiedyś myślałem, że chodzi o Mufasę. Ale teraz uważam, że nie odnosi się do konkretnej postaci.
Animashe i inne filmy związane z Królem Lwem - http://youtube.pl/user/klfantlk
Kurcze, zanim doszłam do końca czytania wszystkich postów, to uformowała mi się identyczna opinia jak u Vorlind - Chodzi o cały ród lwów będących królami.
Hmm cały ród.. Czy to nie za ogólne? Zastanawiam się czy Twórcy filmu chcieliby pokazać życie Simby mając na myśli cały ród lwów.
Myślę,_że chodzi o Simbę. W końcu to on staje się królem i uczy się jak nim być od Mufasy.
//Dodałem spację po przecinku i podzieliłem zdanie, by było bardziej zrozumiałe. ~Fantlk//
Ostatnio edytowany przez Fantlk (2013-08-25 19:01)
Wynik psychotestu MLP: AppleJack - Jesteś niezawodna i pracowita, chociaż bardzo uparta. Nie masz problemu z ubrudzeniem się i wpadasz w konsternacje, kiedy musisz założyć coś ładnego. Jesteś usposobieniem uczciwości.
ZIRA FAN
Być może oficjalnie tytuł odnosi się do jednego bohatera, lecz kiedy myślę np o tytule widniejącym na plakacie takim jak ten to raczej nie rzuca mi się w oczy ani Simba, ani Mufasa, lecz sama... koncepcja lwa jako władcy, jego odpowiedzialności i problemów jakie może sprawić ta pozycja.
Też wydaje mi się, że tytuł nie nawiązuje do konkretnego władcy, ani Simby, ani Mufasy, ani Skazy, który panował przez kilka lat. Po prostu lew = król zwierząt, bo jakby tytuł miał mieć związek z jakimkolwiek lwem, to po prostu zawierał by jego imię, tak to widzę.
"Kiedy świat się od ciebie odwraca, ty też musisz się od niego odwrócić."
Ja zgadzam się z trzecia teorią. Według mnie dziwne by było to, ze tytuł odnosiłby się tylko do wybranej postaci, skoro film opowiada także o innych królach, a nie o jednym. Tytuł bajki nawiązuje do tego, że lew jest królem zwierząt.
"Otaczają mnie kretyni…"
Ja myślę, że chodzi o wszystkie lwy rządzące, a nie o konkretną postać.
// Ja czytam ten temat, a w telewizji leci jakaś piosenka " Królem jest!" //
"Ty i ja to jedno"
" Nie żałuj umarłych, żałuj tych, co żyją bez miłości." ~ Albus Dumbledore
http://krolllewek.blogspot.com/