Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Co myślicie o Halloween? Czy jest fajne? Czy wolicie obchodzić Polskie Święto Zmarłych?
Ja wolę obchodzić polskie Święto Zmarłych.
Animashe i inne filmy związane z Królem Lwem - http://youtube.pl/user/klfantlk
A ja Halloween ^^
Dlaczego?
Bo są cukierki ^^'
A poza tym za pięć dni mam urodziny, a Halloween to taki mój przed urodzinowy nastrój
Małpujmy dalej po jankesach. Za niedługo będziemy jeść indyka na święto dziękczynienia i odpalać fajerwerki na 4. lipca.
Z fajerwerkami to raczej przesada. Jak dla mnie Halloween to tylko kolejny pretekst do zabawy, a tej nigdy dość.
Też tolerowałem Halloween, ale chyba dlatego, że lecą nawet fajne filmy a w grach są eventy. No ale banda "dzieci" biegających po okolicy i proszących się o cukierki, a jak nie to rozwalimy ci jajka w domu, lub wydrapiemy coś na drzwiach? Żałosne, żałosne i jeszcze raz żałosne. Zgadzam się z Maru, w Polsce to idiotyzm, całkiem inna tradycja. My mamy inne święto, i je powinniśmy obchodzić.
"Jasność tysiąca słońc, rozbłysłych na niebie, oddaje moc Jego potęgi. Teraz stałem się Śmiercią, niszczycielem światów." Robert Oppenheimer
Ja lubię Halloween za cukierki, te filmy i eventy. No i dynie
Ja o wiele bardziej lubię Halloween od Święta zmarłych, ogólnie nie lubię chodzić po cmentarzach, mam wrażenie ze czuję wtedy zapach śmierci...
Chodzenie po domach i zbieranie cukierków to dla mnie przyjemność. A eventy w grach z okazji Halloween są jak dla mnie najfajniejsze.
Moje DA.
I remember everything... And it changes nothing! ~Dust
Bardzo tajemniczy link
Ja tam mam do Halloween obojętny stosunek, bo mnie to w zasadzie nie obchodzi i ja go nie obchodzę, heh. To zupełnie inny klimat od Święta Zmarłych, a jest tuż obok, w którym jednak chodzi o jakaś zadumę, a nie zabawę.
Jestę kucę kucowym sfinksę
Halloween to nie nasze święto. Co do Wszystkich Świętych (nie Święta zmarłych,jak napisało to kilka osób) to lubię to święto. Można wtedy odwiedzić groby bliskich, rodzinę w innych miastach. To święto przypomina nam o naszych bliskich zmarłych, natomiast Halloween psuje troszkę sam klimat tego święta. No cóż, taka moja opinia.
Ostatnio edytowany przez Warmik (2013-11-01 15:29)
"Jasność tysiąca słońc, rozbłysłych na niebie, oddaje moc Jego potęgi. Teraz stałem się Śmiercią, niszczycielem światów." Robert Oppenheimer
A ja nie lubię ani Halloween ani Wszystkich Świętych. Najlepiej niczego nie świętowałabym, ale strach pomyśleć jak ojciec zareagowałby, że nie będę jeździć z rodziną po cmentarzach, bo mi się nie chce.
「彼が死んだ時、私の心も死にました。」
Co do Wszystkich Świętych (nie Święta zmarłych,jak napisało to kilka osób)
Więc ja może lekko sprostuję i rozwinę moją wypowiedź. Otóż, chodziło mi o Wszystkich Świętych.
A dlatego wolę Wszystkich Świętych, bo jest bardziej polskie. Jeśli chodzi o Halloween, to nie przeszkadza mi zabawa (bo bawić też się trzeba), ale przeszkadza, to co robią, gdy cukierków nie dostaną.
Ja wolę nasz tradycyjny Dzień Wszystkich Świętych. Uważam, że polska tradycja tego święta jest jeszcze nie wszystkim w pełni znana (chodzi mi tu o sposoby obchodzenia w różnych częściach kraju), więc nie potrzebujemy "ściągniętych" z zachodu różnego rodzaju zabaw, jak Halloween.
Biały Orzeł znakiem, lew w sercu.
"niepodległości Jej zawsze gotów będę bronić do ostatniej kropli krwi..."
fragment przyrzeczenia ZS "Strzelec" OSW
Nie obchodzę Halloween. Nigdy to "święto" nie było nasza tradycją i nie będzie, więc nie czuję potrzeby świętowania cudzych tradycji. Naszego święta Wszystkich Świętych nienawidzę, ale jest ono polska tradycją i idę wtedy na mszę i groby Bliskich.
"Otaczają mnie kretyni…"
Nie obchodzę święta Halloween. O wiele bardziej wolę Dzień Wszystkich Świętych, bo raz, że to polskie i tradycyjne, a dwa zmarli potrzebują naszej modlitwy i trzeba o nich pamiętać, choćby zapalić świeczkę. Przecież i tak kiedyś podzielimy ich losy i sami będziemy potrzebowali modlitwy.
Za ciebie i mnie..Na krzyża ramionach...Rozpięty był on pan i król...Człowiekiem się stał...I jak człowiek skonał...Z miłością zniósł strach i ból...Każdy grzech...Na krzyżu spłacił...Swoją krwią
Taka jest prawda!
Ja również wolę Wszystkich Świętych. Nie jest to z pewnością moje ulubione święto, jednak uważam, że jest potrzebne, by chociaż raz w roku powspominać sobie naszych bliskich zmarłych. Poza tym, taki oświetlony zniczami cmentarz nocą wygląda bajecznie.
Niby nie obchodzę Halloween, nie licząc halloweenowych eventów w grach. Ale sam klimat tego święta jest świetny. Jeżeli miałabym wybierać między Halloween, a Wszystkich Świętych, nie wybrałabym niczego. Nie lubię dokonywać takich wyborów. Mimo to, Wszystkich Świętych jest ważnym świętem, bo warto czasem wspomnieć zmarłych. Wybaczcie chaotyczną wypowiedź, nie umiem pisać w takich tematach. xD
They all will know I bring
the joy of creation
Dobra, rok temu uważałam inaczej, teraz też uważam inaczej.
Teraz to już mi wszystko jedno. Hallowen - lubię za te eventy w grach, słodycze mi zbrzydły. Poza tym i tak nie łażę po domach i nie proszę o cukierki. Wszystkich Świętych też lubię, tak jak mówiła wimpy, za bajeczny wygląd cmentarzu. Poza tym lubię odwiedzać dziadków na cmentarzu i pomodlić się za nich.
Wracając do wyglądu cmentarza w nocy - u mnie to wygląda naprawdę bajecznie, bo mieszkam niedaleko cmentarza. Z okna taki piękny widok na mnóstwo kolorowych kropek na tle ciemnego krajobrazu. Wyglądają niczym cekiny na czarnym płótnie. <3
Halloween w mojej okolicy nie jest spopularyzowane, ale to chyba dobrze. Małe dzieci chodzące po polach wieczorem to zły pomysł. Lubie wycinanie dyń i mroczny klimacik, ale to wszystko. Uważam, że nasze święta mają jakiś swój urok, spacery po cmentarzach, wspominanie przodków i kochanych osób których już z nami nie ma. Jedyne co mnie denerwuje to stragany przy cmentarnej bramie! Ludzie, kiedy byłam mała to mi się to podobało, ale teraz... Pozostawia to jakieś takie wrażenie komerchy.
"Najprawdziwszym złem na świecie są czyny człowieka."
Sarah J. Maas – Szklany tron
Wszystko jest ok, dopóki nie jest szkodliwe albo ktoś nie jest przymuszany. Ja się w Halloween nigdy nie bawiłem i nie bawię się. Natomiast podobnie jak Fire Lion miałem okazję zmywać jajka z bramofonu i furtki. Jakim prawem się coś takiego uskutecznia? Następnym razem pofatyguje się do furtki ale żeby sprzedać kopa sążnistego.
My jesteśmy przyzwyczajeni do świąt amerykańskich, bo popkultura jest na nich zbudowana. W ogóle cała idea popkultury pochodzi ze stanów. Niestety idea ta zakłada wyłączenie myślenia i przyjmowanie gotowych produktów. To nam na dobre nie wyjdzie.
O wiele bardziej wolę Wszystkich Świętych. Tak jak już wspomniano za ten klimat spokoju i zadumy oraz za bajecznie rozświetlone cmentarze. Stragany to część tego święta i nie wyobrażałbym sobie go bez nich. Jednakże przyznaję, że od jakiegoś czasu to co się dzieje wokół cmentarzy w te dni to po prostu wielkie targowiska.
Natomiast podobnie jak Fire Lion miałem okazję zmywać jajka z bramofonu i furtki.
Jeśli można sprostować, to akurat mi to się na szczęście nie przytrafiło .
A ok, tak wywnioskowałem po prostu. Hmmm to w takim razie jestem ciekaw czy ktoś oprócz mnie się z tym spotkał?
O wiele bardziej wolę Wszystkich Świętych. Tak jak już wspomniano za ten klimat spokoju i zadumy oraz za bajecznie rozświetlone cmentarze. Stragany to część tego święta i nie wyobrażałbym sobie go bez nich. Jednakże przyznaję, że od jakiegoś czasu to co się dzieje wokół cmentarzy w te dni to po prostu wielkie targowiska.
O ile sprzedaż przekąsek (obwarzanki, pańska skórka) jeszcze jakoś zrozumiem... to jak zobaczyłem na cmentarzu (w zeszłym roku) dzieciaki z balonikami (kupionymi już na terenie cmentarza), to doszedłem do wniosku, że chyba już to amerykańskie irlandzkie Halloween ma więcej sensu (choć mało kto pamięta o co w nim chodzi).
Ib, aż się prosi abyś rozwinął swoją wypowiedź. Bo może właśnie nie wszyscy wiedzą o co kaman z tym Halloween Czym by ono nie było, to jednak oceniam to święto na podstawie tego z czym się stykam ze strony ludzi/sklepów/mediów i mam, delikatnie mówiąc, mieszane odczucia.
Cóż, nie znam dokładnej historii tego święta, ale opiszę tu wersję z którą się już parokrotnie spotkałem (plus mam ściągę na Wikipedii xD):
W Irlandii mieli przypowieść o Jacku, bardzo chciwym człowieku. Jack spotkał diabła i... postawił mu piwo. Diabeł piwo wypił, a Jack wyskoczył, że nie jest darmowe i że w zamian nie chce trafić do piekła. Diabeł nie miał wyjścia i to mu obiecał. Jackowi się zmarło 31 paździenika. Był zbyt grzeszny by trafić do nieba, diabeł mu obiecał, że go nie przyjmie (a pojęcie czyśćca wprowadzono kilkaset lat później). Jack wybłagał w niebie rzepę, a od diabła kilka żarzących się węgielków i z taką latarnią jego dusza błąka po wieki. W połączeniu z wierzeniami w różnej maści ogniki które owa latarnia (Jack-o-Lantern) przypomina zaraz wymyślono jakieś obrzędy z nią związane (a to, że przejmuje złe dusze a to coś innego) i już tak zostało.
Nazwa pochodzi od... chrześcijańskiego dnia Wszystkich Świętych, które miało przyćmić pogańskie (celtyckie Samhain będące powitaniem zimy i >>świętem zmarłych<< i rzymskie święto Pomony, boginii owoców i nasion) święta które przypadały dzień wcześniej. Ochrzczono je (a przypowieścią o Jacku schrystianizowano) All Hollows Eve (Wigiliwa Wszystkich Świętych) co połączone z ludzkim lenistwem i upraszczaniem wszystkiego dało stopniowo All Hollow' E'en i ostatecznie Halloween.
A zabawy w straszenie i zbieranie cukierków... W XIX wieku to raczej ludzie mieli mniej rozrywek, to jakoś tak (pewnie przez skojarzenia latarni z ognikami) ludzie wpadli na pomysł przebierania się, straszenia etc.
Podsumowując: Święto jest pogańskie, acz widać wyraźnie (choćby legenda o Jacku) próby jego chrystianizacji. Problemy w Polsce zapewne wywołuje fakt, że nie jest to ani święto czysto chrześcijańskie, ani nie wywodzi się z polskich wierzeń przedchrześcijańskich (konkuruje z Dziadami). A skoro "oficjalny" Kościół Szatana (o tym na wiki przeczytałem) ma 31 października jakieś swoje święto, to wiele osób je z Halloween utożsamia.
//Btw. Helbi ten Twój avek a'la "co ja właściwie napisałem" //
Ostatnio edytowany przez Ibilis (2014-10-20 20:32)
Strony: 1